Houdbare voeding kat

 

Voordelen natvoer voor katten

Door het hoge vochtgehalte draagt natvoer bij aan een betere vochtopname bij katten. Katten drinken van zichzelf maar weinig water. Dit komt doordat de voorouders van onze kleine viervoeters vaak in droge gebieden leefden, hierdoor is het lichaam van katachtigen gebouwd om zo min mogelijk vocht te verliezen.
Geef je jouw kat dagelijks 1 of 2 blikjes natvoeding, dan wordt een groot gedeelte van de behoefte aan vocht al gedekt door het hoge vochtgehalte van de voeding.

De lage vochtopname van katten heeft ook een groot nadeel: het vergroot de kans op de vorming van blaasstenen. Blaasgruis of -stenen kunnen namelijk sneller ontstaan in erg geconcentreerde urine. Vul je het dagelijkse menu van jouw kat aan met natvoer, dan zorg je er automatisch voor dat jouw kat meer vocht binnen krijgt. Op zijn beurt verkleint dit de kans op de vorming van blaasstenen.
Let op: hoewel de oorzaak nog niet helemaal bekend is, is de ene kat gevoeliger voor het krijgen van blaasgruis dan de andere. Door jouw kat dagelijks natvoer te geven kun je de kans op blaasgruis of -stenen verkleinen, dit wil echter niet zeggen dat een kat helemaal geen blaasgruis meer kan krijgen.

Tot slot is natvoer geschikt voor katten met gevoelige of ontbrekende tanden. Het is voor deze dieren gemakkelijker om zacht natvoer te eten dan harde/ krokante kattenbrokken.